Direct naar de contentDirect naar de footer

Hart van de Zaanstreek

Zaandam

Historie
Zaandam bestond van oudsher uit twee door de rivier de Zaan gescheiden dorpen: Oostzaandam en Westzaandam. In 1811 werden deze twee dorpen door Napoleon samengevoegd tot de stad Zaandam. Door haar gunstige ligging was de stad ideaal gelegen voor de handel rondom Amsterdam. Aan de oevers van de Zaan verschenen pakhuizen die ons nu nog herinneren aan de Gouden eeuw. Een voorbeeld hiervan is het beroemde Verkadecomplex.

Architectuur
De bijzondere architectuur van de binnenstad is gebaseerd op de wereldberoemde 'groene huisjes' uit de Zaanse houtbouw geschiedenis. Het unieke stadhuis is ontworpen door architect Sjoerd Soeters en is een mengeling van typische Zaanse bouwstijlen.

Winkelen
Zaandam heeft een zeer modern en gezellig stadscentrum met vele bekende winkelketens en kleine boetiekjes. Even buiten het centrum vindt u het winkelgebied Zuiderhout met designerstores, outlets en meubelzaken. Na een dag winkelen is het heerlijk bijkomen op één van de gezellige terassen die de binnenstad rijk is, u geniet u van een uitgebreid diner.

Cultuur
Wereldberoemd is de Zaanse Schans, een woon-werkomgeving met molens, oude ambachten en traditionele groene houten huisjes. Hier vindt u bovendien het Zaans museum.