Direct naar de contentDirect naar de footer

Het Twiske

Het Twiske bestaat uit verschillende deelgebieden, die ieder een ander landschapstype kennen.

Daardoor heeft Het Twiske een grote variatie aan flora en fauna. Naast de gebieden die speciaal zijn ingericht voor de dagrecreatie zijn er natuurterreinen, hooi- en weilanden, riet- en ruigterreinen en is er een aangelegd bos. Je kunt hier prachtig vogel spotten. Ieder seizoen is mooi. Wat deze gebieden uniek maakt, is de aanwezigheid van Schotse Hooglanders in deelgebied De Blokken.

Highlights in het Twiske

Kinderen kunnen heerlijk ravotten in Het Twiske

Wat dacht je van de Avonturenspeelplaats met hangbrug, kabelbaan, buizenfort, pontje en een heuse koningschommel? Of speel je liever indiaantje? Dan moet je naar het Indianendorp bij de Speelsloot, met kleurrijke wigwams en een echte totempaal.

Dagje strand in Het Twiske

Midden in de natuur heerlijk relaxen op één van de zeven gezellige strandjes in Het Twiske. Zomaar een dagje vakantiegevoel aan de grote recreatieplas zonder in de file te staan. Neem je zwemspullen mee voor een verkoelende duik. Dobberen, pootje baden, spelen met zand en water of lekker met een boekje aan de waterkant. Heerlijk ontspannen in de natuur.

Sporten in Het Twiske

Onder de skyline van Amsterdam kun je kilometers hard lopen in de natuur. Trek je hardloopschoenen aan. Geniet van de rijke natuur en het grote aanbod van goed aangelegde wandelpaden in Het Twiske. Een eigen hardlooproute kiezen kan, maar er zijn ook uitgestippelde wandelroutes. Voor beginners en voor gevorderden is Het Twiske bij uitstek een mooi gebied om te trimmen. Dus waar wacht je nog op?

Wil je een bewegwijzerde wandelroute rennen? Kies dan voor de Honderd Morgenroute (7 km), de Marsenroute (8 km) of de Kadoelenroute (10 km). En is dit nog niet ver genoeg, dan is de Twiskeroute (16 km) iets voor jou. Ben je beginner, dan is de Roemerroute (3,5 km) een makkelijke route.

Mountainbiken in Het Twiske

Ben je een echte mountainbikefanaat, kies dan voor een uitdagende rit door het prachtige Twiske. Hier kun je sportief mountainbiken tussen het strandduizendgulden, rietorchis, damastbloem en nog veel meer prachtig natuurschoon. Laat je wielen spinnen over de twee mooie en goed aangelegde MTB-parcoursen, allebei ongeveer 3,5 kilometer lang. Beide parcours zijn met elkaar verbonden door fietspaden. Op de route kom je hoogteverschillen tegen en uitdagende stukken met modder en zand.

Het parcours op de Zanddijk (circa 3,5 km) begint bij parkeerplaats P1. De start van het parcours in de Smaal (circa 3,7 km) ligt bij parkeerplaats P14.

Bijzondere duikplekken in de Stootersplas

Duikpak aan? Waag je aan een sportieve duik in de dertig meter diepe Stootersplas, een walhalla voor duikers.Aan het Kure Jan strand en aan strandje De Leers zijn speciaal voor jou als sportduiker twee duikplaatsen met platforms gemaakt. Hier kun je mooie kantduiken maken. In het water liggen allerlei verschillende, interessante duikobjecten. Beide plekken zijn geschikt voor beginnende duikers, gevorderde duikers en groepen.

In de Stootersplas zwemmen paling, snoek, snoekbaars, blankvoorn, rivierkreeft, zoetwaterspons en zoetwatermossel. Het water is dertig meter en op sommige plaatsen zelfs vijfendertig meter diep en bevriest hierdoor niet snel in de winter, dus duiken is bijna het hele jaar door mogelijk. Door de diepte en het heldere water is de Stooterplas bij uitstek geschikt voor hobbyduikers.

Wandelen en fietsen in Het Twiske en Landschap Waterland

Trek je wandelschoenen aan. Ga op stap of lekker fietsen in het Twiske of het achterliggende Waterland. Zelf je route uitstippelen of loop één van de themaroutes. Ga op stap in Landschap Waterland. Vanuit Amsterdam ben je er zo! Wandel via het landelijke Durgerdam en Schellingwoude door het uitgerekte Waterland. Om je heen zie je groene, uitgestrekte graslanden, wuivende ruitkragen, grazende koeien en veel water. Achter de Markerdijk liggen eeuwenoude Zuiderzeestadjes met monumentale bouwwerken, die herinneren aan de glorietijd van de zeevaart. Stippel je route uit met www.wandelnetwerknooordholland.nl of download de app. Kijk voor inspirerende fietsideeën op het fietsknooppuntensysteem.nl

In Het Twiske heb je leuke restaurants, een mooie haven, kiosken, zorgboerderij De Marsen en de Twiske Molen (deze is niet toegankelijk voor het publiek). Er is altijd wel iets leuks te doen.

Kijk voor meer activiteiten en routes op www.twiske-waterland.nl

Een complete plattegrond van Het Twiske vind je hier.

Twiske voor de kinderen

Wat dacht je van de Avonturenspeelplaats met hangbrug, kabelbaan, buizenfort, zorgboerderij, pontje en een heuse koning schommel? Of speel je liever indiaantje? Dan moet je naar het Indianendorp bij de Speelsloot, met kleurrijke wigwams en een echte totempaal. Of ben je toch meer van het klimmen. Neem dan ook een kijkje in het klimpark. Waar je hoog in de bomen en parkoers af kan leggen. Kort om genoeg te beleven.

Voor meer informatie over kunt u op de onderstaande activiteiten klikken:

Speelplaats

Klimpark Twiske

Zorg boerderij

Boot verhuur

Mocht u meer informatie over het Twiske willen, kunt u de website bezoeken door hier te klikken.